SUSHI ER EN ELEGANT SPISE

Sushi er blevet et stort fænomen på instagram

Hvis det er tilberedt af en professionel, så er det utrolig smukt at se på. Når man serverer sushi, kan anretningen let tåle et minimalistisk look. Hos utopia nordic har du forskellige muligheder.


HISTORIEN OM SUSHI

Sushi er ikke bare en sund og lækker spise, det er også traditionsrig mad, der er blevet nydt i Sydøstasien i over 2000 år. Selvom sushi i dag anses som et udpræget japansk fænomen, har det faktisk sin oprindelse i Kina. Der er dog nogle, som mener, at oprindelsen også er Japansk.

Den første registrerede omtale af sushi kommer fra et kinesisk leksikon fra det 2. århundrede, og henviser til saltet fisk konserveret i gæret ris. I en tid før køleskabe og frysere, har de forskellige kulturer fundet mange opfindsomme måder til bevaring af fisk og kød. I det 2. århundredes Kina blev fisk først saltet og derefter pakket ind i ris. Når risen gærer, producerer den mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterierne æder simpelthen de skadelige fordærvelsesbakterier og dermed bevares fisken. Fisken blev derefter spist rå, og risen kastet væk. Denne type sushi kaldes nare-sushi, og er den ældste kendte form for sushi.

I det 8. århundrede blev sushi introduceret i Japan. Japanerne foretrak at spise ris sammen med fisken, og den kinesiske udgave af sushi udviklede sig i Japan til, hvad man dengang kaldte seisei-sushi.


Fra seisei til haya

Senere endnu viderudviklede seisei-sushi sig til såkaldt haya-sushi, hvor risen ikke længere blev brugt i bevaringsøjemed. I stedet blev det blandet med eddike og tilberedt med en kombination af friske grøntsager og tørrede fødevarer.

Denne form for sushi spises stadig den dag i dag, og mange japanske landsbyer producerer regionale varianter ved hjælp af lokale råvarer og opskrifter, der er blevet overleveret i hundreder af år.


Sushi finder sin moderne form

I det 19. århundrede, da Tokyo stadig blev kaldt Edo, blev der oprettet små, udendørs madboder langs Tokyos bugt. Boderne serverede friskfanget fisk, der var pakket fint ind med tang fra bugten. Denne type blev kaldt edomae-sushi. Nigiri-sushi, der sammen med maki er den mest populære sushi type i dag, blev også udviklet omkring dette tidspunkt. Disse nye former for sushi blev hurtigt udbredt til hele Japan, og de fleste, ligner sushi, som den vi kender det i dag.

I dag er sushi blevet udbredt over det meste af den vestlige verden. Sushiens popularitet voksede kraftigt i USA i 1980’erne, sideløbende med en stigende sundhedsbevidsthed i den amerikanske kultur. I 1990’erne kom turen så til København, hvorfra sushi kulturen har bredt sig til resten af landet, så man i dag kan spise sushi fra Bornholm i øst til Hvide Sande i vest.

Fra en ydmyg start som et middel til at bevare fisk, har sushi altså udviklet sig til at blive en populær og sund delikatesse, som nydes over hele verden.

Vi har flotte serveringfade som får din sushi til at ligne den som bliver serveret på resturanten.
- Glasglowe
Tilbage til blog